Squashen

Het racketspel squash wordt gespeeld door twee personen in een afgesloten ruimte. Squash is een klein beetje te vergelijken met tennis, maar er bestaan wel degelijk grote verschillen. Spelers staan namelijk naast elkaar in plaats van tegenover elkaar. Er is geen net op de baan te vinden, maar er wordt gebruik gemaakt van een muur. Het balletje dat bij squash gebruikt wordt, is bovendien een stuk zachter dan de welbekende gele tennisbal.

Squash spelen

Squash wordt gespeeld in een afgesloten ruimte, volledig door muren omgeven. Deze ruimte is 6,40 meter bij 9,75 meter en er staan diverse lijnen op de muren. De bedoeling is om de bal tussen deze lijnen te krijgen door met het racket de bal te slaan. De bal mag eenmaal stuiteren voordat deze weer geslagen wordt. Na het slaan moet de bal terecht komen tussen de lijnen op de muur. Dit hoeft niet per se direct, maar mag ook via één van de andere muren. Belangrijk is dat je met het squashen de lijn niet raakt.

Serveren met squashen

Bij het squashen begint één van de spelers met serveren. De speler die serveert moet de bal zo raken dat deze zonder te stuiteren (dus direct) de achtermuur raakt tussen de aangegeven lijnen. De bal moet vervolgens terecht komen in het vak van de andere speler. Deze speler moet dan vervolgens de bal weer tussen de lijnen krijgen. Alleen de serverende speler kan een punt maken. Heb je geserveerd maar de rally verloren, dan blijft de score zoals deze was. Je tegenstander mag vervolgens gaan serveren.

Intensiviteit van squashen

Squash is een vrij intensieve sport waarbij je jezelf gemiddeld tot hoog belast. Tijdens het spelen stijgt je lichaamstemperatuur, gaat je hart sneller kloppen en stijgt het bloedglucose. Squashen is zodanig intensief dat je er flink van zult gaan zweten. Er wordt wel eens gezegd dat je fit moet zijn om te squashen en dat je niet moet gaan squashen om fit te worden.

Squashen in een sportschool

Veel sportcentrums hebben een aantal zalen waar je kunt squashen. Afhankelijk van waar je precies gaat squashen, zul je vooraf een zaaltje moeten reserveren of kun je gewoon binnenlopen wanneer het jou uitkomt. Dit heeft uiteraard ook te maken met wanneer je speelt en hoe druk het is in de sportschool is waar je gaat squashen

Kijk voor squash regels op onze pagina