1995-2001

Inleiding
Van Eijsden en de Mooij geven elkaar het ja-woord. Het traditierijke toernooi verhuist naar de stad met internationale aantrekkingskracht. Dit tot tevredenheid van de ATP. Vanaf 1995 zou het toernooi haar haar thuishaven vinden op het ultra moderne multifunctionele Tenniscentrum Amstelpark van Duncan de Mooij.

1995
Deze eerste editie in onze hoofdstad trok maar liefst 40.000 toeschouwers. Dit in vergelijking met Hilversum, dat een maximale capaciteit had van 18.000 zitplaatsen. In het schema dit jaar zijn Thomas Muster, Alberto Berasategui, Karel Novacek en Francisco Clavet de opvallende namen naast Jacco Eltingh, Paul Haarhuis, Sjeng Schalken, Jan Siemerink en Joost Winnink als Nederlandse deelnemers.

1996
De Spanjaard Francisco Clavet wint in de finale van de Marokkaan El Aynaoui, en weet voor de tweede keer opeenvolgend de titel van het Dutch Open Tennis op zijn naam te schrijven.

1997
De 40ste verjaardag van de Internationale Tenniskampioenschappen van Nederland was een enorm succes. De bezoekers waren getuigen van de langste ATP finale van 1997 tussen de Spanjaard Carlos Moya en de Tsjech Slava Dosedel. In de 3 uur en 23 minuten durende finale trok Slava Dosedel met 7-6(4), 7-6(5), 6-7(4), 6-2 aan het langste eind.

1998
Uit handen van de toenmalige voorzitter van de KNLTB ontving toernooidirecteur Piet van Eijsden in mei ’98 het “Bondsonderscheidingsteken” vanwege zijn jarenlange inzet voor de tennissport.

De Marokaan Hicham Arazi zal niet echt goede herinneringen bewaren aan de dinsdag 4 augustus 1998 (2e ronde enkelspel) tijdens het Dutch Open Tennis. De balgoochelaar uit Casablanca werd wegens vermeende wanprestaties en onacceptabel gedrag gediskwalificeerd. Een uur later stapte Arazi in zijn snelheidsmonster zonder prijzengeld (circa 10.000 gulden) en ATP punten. De 1998 editie werd afgesloten door een prachtige finale tussen de Zweed Magnus Norman en de Australiër Richard Fromberg. Norman ging op de knieën en was zichtbaar ontroerd (zijn carriere was in 1997 bijna afgelopen door een hartkwaal, maar door een succesvolle operatie kon hij zijn loopbaan voortzetten) na het slaan van het beslissende punt.

Tijdens het Dutch Open Tennis namen Paul Haarhuis en Jacco Eltingh afscheid van het ATP-tennis in Nederland. Een afscheid met een Dutch Open Tennis titel. Een prachtige bekroning op hun indrukwekkende carrière.

1999
De editie 1999 kende een zeer sterke bezetting. Met halve finalisten van Roland Garros Fernando Meligeni, Andrei Medvedev en Dominik Hrbaty, talenten als Mariano Zabaleta, Nicolas Lapentti en Marat Safin en winaar van 1998 Magnus Norman was het deelnemersveld sterker dan ooit. Het verbaasde dan ook niemand dat er maar liefst 38.000 bezoekers het toernooi bezochten. De lange sympathieke Marokkaan eindigde zijn finale tegen de Argentijn Zabaleta met een vreugdesprong en was daarmee de laatste winnaar van de Dutch Open van de vorige eeuw. Zijn blijdschap was extra groot doordat dit zijn eerste toernooizege uit zijn lange loopbaan was, waarin hij veel blessureleed heeft gekend.\

2000
Doordat de agenda vanwege het Olympisch toernooi in elkaar geschoven was, viel het Dutch Open Tennis in het weekend van de Davis Cup waardoor publiekstrekker Cedric Pioline afzegde. Verder verkozen een heleboel spelers een snellere ondergrond boven het gemalen baksteen als voorbereiding op de Olympische Spelen.

Ook de start van het toernooi begon problematisch. Trok John van Lottum zich ’s ochtends terug wegens een blessure, werden de publiekslievelingen en hoogst geplaatste spelers Nicolas Lapentti en Mariano Zabaleta in de eerste ronde uitgeschakeld. Dat het Dutch Open Tennis toch een groot succes werd was mede te danken aan de goede Nederlandse prestaties. Zowel Edwin Kempes als Raemon Sluiter wisten tijdens deze week internationaal door te breken. Kempes reikte met overwinning op Ronald Agenor, Adrian Voinea en Christian Ruud tot de halve finale. Raemon Sluiter bereikte met overwinningen op Jens Knippschild, Arnaud Di Pasquale, Alex Calatrava en Nikola Davydenko zijn eerste finaleplaats tijdens een ATP-toernooi. In de finale bleek de ervaren Magnus Gustafsson in vier sets te sterk, waarmee hij zich voor de tweede keer liet kronen tot winnaar van de Dutch Open.

2001
Na de uitschakeling van de hoogst geplaatste speler, fransman Sebastian Grosjean door Juan Ignacio Chela (CHI) ging deze benaming over op de Spanjaard Alex Corretja. Hij wist zich wel te bewijzen met een daverende overwinning op de Marokkaanse balvirtuoos Younes El Aynaoui. Na een zinderende vijfsetter wist Corretja de fel begeerde titel naar zich toe te trekken. Voor de Nederlanders was er succes voor Sjeng Schalken. Hij wist door te dringen tot de halve finales met overwinningen op Olivier Rochus (BEL), Jan Siemerink (NED) en Christophe Rochus. Helaas moest hij het hoofd bieden aan de latere toernooiwinnaar Alex Corretja. Het weer was dit jaar niet altijd even stralend maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de gezelligheid in het promodorp waar menig toeschouwer heeft staan nagenieten van de spetterende wedstrijden van die dag.

Geef een reactie